Zamyslete se nad sebou: ,,Opravdu musím jíst maso, nosit kožichy a používat výrobky testované na zvířatech?" Nepodporujte vraždění a týrání zvířat!

Utrpení dojnic

26. dubna 2009 v 13:11 | www.ohz.cz |  Velkochovy
Více masa, ještě více mléka v ještě kratším čase - to je jasný cíl velkochovů. Přes 40 litrů mléka denně dokáží nadojit krávy "údernice", ale to ještě stále nestačí. Nepřirozený způsob chovu, nepřirozené podmínky k životu, omezený prostor, minimum možností k výběhu a další faktory vytváří z těchto "užitkových" zvířat nemocné a přemedikované "stroje" na mléko a maso. Dříve měla jedna kráva za celý svůj život deset až patnáct telat a dosahovala věku 7 - až 9 roků, ovšem v současnosti tak dlouho krávy nežijí. Je neekonomické, aby se kráva vydržovala ve velkochovech "jen tak" - příliš by se to prodražilo, proto je po dvou až třech telatech a vydojených stovkách litrů mléka zpracována na maso.

Zatímco v minulosti se krávy popásaly na loukách celé léto a také na podzim, realita současnosti je jiná. Krmivo, které dostávaly, byly kvalitní pícniny a ne to dnešní "obohacené" o hormony a antibiotika a často také s plísněmi. Ještě před revolucí byly krávy v tehdejším Československu zkrmeny tunami arašidů napadených plísní, které byly dovezeny ze zahraničí jako levné krmivo. Pozůstatky si lidé "nesou" ve svém těle, protože vše přechází do mléka a masa a potom do lidského těla...

Okolo 90 % krav v současnosti musí v chovech stát, jen málo se může volně v létě a na podzim pást na louce. Nedostatek pohybu se na kravách podepisuje často bolestivým způsobem: deformacemi, záněty kloubů... V moderních chovech totiž zvířata stojí na roštových podlahách, které pro ně nejsou přirozené. Často se také používají speciální "trenažery" pro krávy, jež je mají donutit v chovech své výkaly vylučovat tam, kam mají - do připravené "odpadní jámy". Pokud se tak nestane, je jim uštědřena elektrická rána. V mnoha případech jsou tyto "metody" pro zvířata nejenom stresující, ale také bolestivé a nepřirozené. Tento permanentní stres a extrémní úbytek přirozené schopnosti pohybu zapřičiňuje mimo jiné také zmenšené schopnosti rozmnožování, jež jsou "léčeny" hormony a antibiotiky.

Stále časteji se projevují následky nepřirozeného chovu, neodstatku pohybu a stresu při porodech telat. Krávy jsou velice po porodu vyčerpané. Protože jen málo chovů má zřízena speciální místa pro porod, telata jsou narozena přímo v chovech. Děloha krav po porodu zůstává viset z těla ven - na rošotvé podlaze. Takto se může zamotat nebo na ni může stoupnout sousední kráva. Pokud se včas nevrátí na původní místo - následuje vykrvácení, či čas od času rovnou cesta na jatka.

Mnoho lidí v současné době netuší, za jakou cenu je mléko. Kráva mléko nedává "jen tak". K tomu, aby produkovala mléko jsou zapotřebí telata, která kráva musí porodit. Kráva je inseminována uměle, tele u ní nezůstává, je po porodu umístěno do teletníku a krmeno "břečkou" ze sušeného mléka, soli, vitaminů, antibiotik a posléze jde na jatka. Toto lze vyjádřit velice jednoduše: velká poptávka po mléku = více oplodňovaných krav = více telat, která jsou defakto "odpad" v mléčném průmyslu a jediné zužitkování je na telecí maso. Nezapomínejte, že telata, i když nejsou lidská mláďata, jsou také děti, které zažívají utrpení.

Zcela jistě vás bude zajímat, že v rámci vyšší produkce mléka se používají geneticky produkované hovězí růstové hormony BST, vyráběné koncernem Monsanto Chemical Co., jež používá řada podniků. Slouží ke zvyšování produkce mléka u krav. V Evropě stále ještě pololegální, ovšem vše je na "dobré cestě" k jejich povolení a to hlavně zejména z konkurenčních důvodů, protože v USA od roku 1993 se tento hormon může používat a to v mléčném průmyslu!

Zvýšení produkce mléka o 10 - 30 % vede k:

· zvýšení nemocnosti zvířat (zejména pak rychlé vyčerpání organismu díky vysoké produkci mléka)
· změně podstaty mléka - jeho kvalita (hormony, nekvalitní krmivo, antibiotika...) a další zpracování (homogenizace, pasterizace apod.) z něj činí potravinu nejen nevhodnou, ale jak stále dokazují vědecké studie a nakonec i nemoci u lidí, jež konzumují mléko - také škodlivou až nebezpečnou.
· krachu malých producentů mléka, kteří nemohou konkurovat cenám mléka z velkých podniků.


"Trenažér" pro krávy, které se
tak učí vyprazdňovat na jiné místo
než na kterém stojí. Omyl se platí
elektrickým proudem.

Pohled do středního velkochovu
s hovězím dobytkem.
Celý rok jsou zvířata uvázána na
krátkém řetězu bez výběhu ven.

Těžké deformace kloubů díky
roštové podlaze, nedostatku
přirozeného pohybu, ale
také živočišné moučce v krmivu
která překyseluje
organismus a bere vápník z kostí

Pokud se děloha krávy po porodu
neumístí zpět, hrozí nebezpečí
vykrávcení




Těžká deformace kloubů
s otevřeným hnisavým zánětem

Deformace kopyta díky roštové
podlaze a nedostatku pohybu

Poslední článek potom tvoří reklama a prodej mléka a mléčných výrobků. Že se jedná o obrovský byznys snad není ani třeba připomínat. Velmi rafinované televizní reklamy na mléčné výrobky, při kterých se zneužívají za nemalé finanční honoráře známé osobnosti - poslední byl Jaromír Jágr, z jehož úst lezla slova, na něž určitě nepřišel on sám, ale spíše marketingový ředitel mlékárenské společnosti. Mléčné výrobky, jež při blližším prozkoumání složení připomínají spíše chemickou továrnu, než potravinu, čokolády z "pravého alpského mléka" (chov těchto krav tak mohl maximálně ležet pod Alpami...), klamání, prázdné fráze a balast - nic víc. Zdůrazňovaná zdravotní prospěšnost mléka, bez komentáře. Jakou zdravotní prospěšnost může mít pasterizované, homogenizované, umělými vitamíny obohacené, slazené, chemicky stabilizované mléko? Používejte svůj zdravý selský rozum!


Co můžeme udělat?
- zkuste omezit spotřebu mléka a mléčných výrobků, nejenom že prospějete svému zdraví, ale vzpomeňte si také na tu jednoduchou rovnici uvedenou výše: velká poptávka po mléku = více oplodňovaných krav = více telat na jatkách a zbytečné utrpení... Jeden vegetarián během svého života nepřímo ušetří v případě krav asi 4 jejich životy.

- zajímejte se, odkud pochází hovězí maso, které nakupujete

- nekupujte telecí maso

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jste vegetarián/ka

Ano
Ne
Ne, ale budu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.